Till innehållet

Informationssatsning ska minska risken för hedersrelaterade brott

Nyhet publicerad: 12 jun 2024

Sommarlovet innebär en ökad risk för att barn och unga förs ut ur landet mot sin vilja för att giftas bort, könsstympas eller i uppfostringssyfte. Allmänheten uppmanas att vara vaksam och vid misstanke göra en orosanmälan till socialtjänsten. För att informera och öka vaksamheten genomförde Härryda kommun tillsammans med bland annat gränspolis och Swedavia informationssatsningen "Insats Focus" på Landvetters flygplats i början av juni.

collage med bilder från Insats Focus på Landvetter flygplats

Insats Focus på plats på Landvetter flygplats i början av juni

För barn och unga som lever med hedersrelaterat våld och förtryck kan sommarlovet innebära att utsattheten ökar. Förutom risken att föras utomlands för att giftas bort, könsstympas eller i uppfostringssyfte, så kan ledigheten även innebära isolering där barnet till exempel förhindras att träffa kompisar eller delta i lovaktiviteter.

– Vid misstanke eller kännedom om att ett barn befinner sig i en utsatt situation bör du göra en orosanmälan till socialtjänsten. Då kan vi agera direkt och finns det risk för att barnet kommer att föras utomlands och utsättas för hedersrelaterat våld eller förtryck kan socialtjänsten utfärda ett utreseförbud för barnet, säger Susanne Grabe, verksamhetschef för barn och familj i Härryda kommun.

Insats Focus på Landvetter flygplats

Vid två tillfällen, 3 och 10 juni, har gränspolis, Swedavia och deltagare från Härryda och Göteborgs kommuner befunnit sig i avgångshallen och uppe vid gaterna på Landvetter flygplats för att informera och öka medvetenheten om hedersrelaterade brott. Informationssatsningen ”Insats Focus” är en återkommande, förebyggande aktivitet som sker årligen i anslutning till sommarlov och jullov​.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar och tar ställning mot det här. Enligt personalen som deltog i insatsen så var intresset från resenärer och flygplatspersonal stort. Fler kommuner ser också det här som en viktig insats och har uttryckt önskemål om att medverka framöver, säger Susanne Grabe.

Insats Focus är ett samarbete mellan gränspolis, Härryda kommun, Göteborgs stad och Swedavia.

Orosanmälan till socialtjänsten Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens informationskampanj om höjd uppmärksamhet inför sommalovet Pdf, 274.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Regionalt stödcentrum heder Länk till annan webbplats.

Kontakt

Susanne Grabe, verksamhetschef för barn och familj

Dilan Demircioglu, planeringsledare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt