Till innehållet

Hälsolots ska minska ensamhet hos äldre

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 07 dec 2023

Känslan av ofrivillig ensamhet kan påverka både den psykiska och fysiska hälsan negativt. För att hjälpa äldre att hitta aktiviteter och sociala sammanhang som kan öka livskvaliteten erbjuds kostnadsfria hälsosamtal hos kommunens hälsolots Helena Sunnemar.

Helena Sunnemar, hälsolots

Helena Sunnemar, hälsolots

- När man blir äldre krymper ofta nätverket av vänner och familj, kanske finns inte heller det sociala sammanhanget, som man en gång var en del av, kvar. Då kan man behöva stöd och hjälp med att hitta nya sammanhang och aktiviteter som ger glädje i vardagen, och det är här jag kommer in, berättar Helena Sunnemar, Härryda kommuns hälsolots.

Bidra till en positiv förändring

Helena Sunnemars uppdrag är att erbjuda hälsosamtal till målgruppen 80 år och äldre som inte har några insatser från kommunen, med undantag om man har trygghetslarm.
- Jag hoppas nå dem som kanske upplevt en förändring i sitt liv, som i sin tur lett till att man blivit mer isolerad. Genom att personen får berätta om sin livssituation kan vi tillsammans hitta vägar som kan bidra till en positiv förändring, säger Helena Sunnemar.

Efter en första kontakt bokas ett personligt möte, som kan ske i personens hemmiljö eller på en plats som man tillsammans kommer överens om. Utifrån behov erbjuds ytterligare samtal inklusive uppföljningssamtal. Hälsolotsen har tystnadsplikt och för ingen journal, endast minnesanteckningar.

Satsningen på hälsolots är ny från hösten 2023 och finansieras till en början av statsbidrag.
Mer information om hälsolotsen

Välkommen att höra av dig

Ring eller mejla hälsolotsen. Du kan också fylla i formuläret nedan så kontaktar Helena Sunnemar dig.

Helena Sunnemar, hälsolots




Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt