Till innehållet

Ny detaljplan möjliggör Fridaskolans fortsatta verksamhet

Nyhet publicerad: 19 jun 2024

Planförslaget för fastigheten Kullbäckstorp 2:268 som reglerar området där Fridaskolan i Mölnlycke huserar har vunnit laga kraft. Det innebär att fastighetsägaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) kan ansöka om permanent bygglov och den fortsatta skolverksamheten kan därmed säkras.

Illustrationsplan över detaljplanen Kullbäckstorp 2:268

Fridaskolans framtid för sina cirka 980 elever har varit osäker fram tills nyligen. Skolans tillfälliga bygglov för grundskole- och förskoleverksamheten går ut 2025, utan möjlighet till förlängning. I det tillfälliga bygglovet anges att skolan får bedriva undervisningsverksamhet, trots att fastigheten egentligen är planlagd för kontor och laboratorieändamål.

Att den nya detaljplanen nu har vunnit laga kraft gör det möjligt för fastighetsägaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) att ansöka om permanent bygglov för skolverksamheten där Fridaskolorna AB är hyresgäst. Planen gör det även möjligt att ansöka om bygglov för idrottshall och skapa en mer ändamålsenlig skolgård och yteffektiv parkering.

– Skönt att vi nu äntligen har säkerställt att Fridaskolan får finnas kvar. Vägen fram har inte varit spikrak med tanke på bland annat politiska diskussioner och samtal med olika myndigheter. Men nu har detaljplanen vunnit laga kraft, så Alliansen och jag önskar Fridaskolan fortsatt framgång och tackar för att ni bidrar till framgångsrika Härryda kommun, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Detaljplanen påverkar inte riksintresse för ny järnväg mellan Göteborg och Borås

Planområdet ligger inom riksintresset avseende ny järnväg mellan Göteborg och Borås. Trafikverket och länsstyrelsen har bedömt att planförslaget med skolverksamhet och en byggrätt för en ny idrottshall, inte riskerar att äventyra en eventuell järnvägstunnel under skolområdet. Detta då detaljplanen möjliggör för en järnväg under planområdet.

Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige 27 mars 2024 och vann laga kraft 10 maj 2024.
Detaljplan för Kullbäckstorp 2:268 med flera

Kontakt

Louise Skålberg, sektorschef för samhällsbyggnad

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt