Till innehållet

Domstol upphäver planen för Mölnlyckemotet

Nyhet publicerad: 11 jul 2024

Mark- och miljööverdomstolen upphäver Härryda kommuns plan för utbyggnad av Mölnlyckemotet. Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige hösten 2021. Därefter har den överklagats av Naturskyddsföreningen i Härryda som nu får rätt i sina invändningar mot planen.

Ett vägmot med körfält i flera filer. På bilden syns en blå buss, bilar och en lastbil samt vägmärken och skyltar.

Mölnlyckemotets södra infart med cirkulationsplats och busshållplatser.

Mark- och miljööverdomstolen upphäver detaljplanen efter bedömningen att ett genomförande av planen kan antas medföra betydande miljökonsekvenser i form av påverkan på skyddade arter.

Utifrån markanvändning och vad som genom utredning framkommit om naturvärdena och skyddade arter i eller nära planområdet, anser domstolen att kommunen är skyldig att redovisa planens miljökonsekvenser enligt kraven i Plan- och bygglagen, PBL.

Eftersom så inte har skett är utredningen inte tillräcklig, anser Mark- och miljööverdomstolen och upphäver därmed den antagna detaljplanen. Domen får inte överklagas, enligt Lagen om mark- och miljödomstolar.

Detaljplanens innehåll

Detaljplanen för Mölnlyckemotet omfattar 6,4 hektar mestadels obebyggd naturmark, mellan riksväg 40 och Gamla Boråsvägen vid södra infarten till Mölnlycke.

Härryda kommuns plan är att utveckla motet med en välkomnande entré till Mölnlycke och med nya strategiska lägen för kontor, företag och andra verksamheter. Planen omfattar också förstärka vägar och gång- och cykelbanor i ett läge med god kollektivtrafikförsörjning.
Detaljplanen för Mölnlyckemotet

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt