Till innehållet

Härryda kommun söker stödfamiljer – kan du hjälpa till?

Nyhet publicerad: 04 apr 2024

Har du möjlighet att vara stödfamilj en till två helger i månaden? Den 25 april klockan 17.30-18.30 hålls en informationsträff digitalt där du har möjlighet att ställa frågor. Som stödfamilj stöttar du ett barn eller ungdom med en funktionsnedsättning.

Barn håller vuxen i handen.

Foto: Anna Sigvardsson

Barnen kommer från familjer som behöver hjälp med avlastning och du blir en extra viktig person för barn som behöver support i deras dagliga omsorg och interaktioner.

Vi söker stabila stödfamiljer till barn som behöver tillsyn och omsorg. Fokuset ligger på barnens behov och deras omsorg. Du blir en viktig extra person och får följa barnets utveckling, både stort och smått.

– Människor tror att man behöver vara professionell för att ta hand om barn med funktionsvariationer och udda diagnoser. Detta för att man inte är van vid eller känner någon i sitt vardagsliv. Men uppdraget handlar om att ge omsorg, vara nära och att ge barnet all sin tid under de dygnen barnet kommer, säger Lena Sandgren Green som kommer att hålla i informationsträffen den 25 april.

Behovet av stödfamiljer är brådskande

Samtliga barn behöver omsorg och det är en stor fördel om du kan vara stödfamilj långsiktigt. Du hjälper barnen att få variation i deras vardag med miljöombyten och du blir en viktig del av familjen.

Lägg in en påminnelse i din kalender

Lediga uppdrag just nu

Vi söker alltid stödfamiljer för att kunna matcha barn och ungdomar med rätt hem.

Två systrar 10 och 12 år

Systrarna älskar djur, rider och tycker om att pyssla. Båda har ett stort omsorgsbehov och flera funktionsvariationer, vilket gör att du bör ha erfarenhet av barn med npf-diagnoser, gärna adhd och autism. Vi söker en stödfamilj som består av två vuxna – lugna, tydliga och närvarande. Systrarna kräver full uppmärksamhet, så inga andra barn bör finnas i hemmet, om de inte är äldre och självgående.
Omfattning: 1 helg månaden (24 dygn/år).

9-årig pojke

Pojken är aktiv, social, spontan och intresserad av många olika saker. Han har diagnoserna autism och adhd, och behöver hjälp med att intryckssanera. Vi söker en stödfamilj som består av en eller två stadiga, varma, lekfulla vuxna.
Omfattning: 1 helg i månaden (24 dygn/år).

18-årig flicka

Flickan är positiv, älskar djur, spelar gärna brädspel, tycker om hårdrocksbandet Iron Maiden och filmer som Frost. Hon går på anpassad gymnasieskola och har bland annat diagnoserna down syndrom, autism och adhd. Hon kan gå kortare sträckor, klarar mycket själv, men behöver stöttning, uppmuntran och ständig tillsyn. Vi söker en stödfamilj bestående av två vuxna. Det är viktigt att ni är tydlig i er kommunikation, har sinne för detaljer och det är en fördel att kunna bildstöd.
Omfattning: 1–2 helger i månaden fram till sommaren 2026 (52 dygn/år).

Information om att vara stödfamilj

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt