Till innehållet

Långsiktigt fokus på Rävlanda

Nyhet publicerad: 08 apr 2024

Sen i november 2023 har kommunen satt extra fokus på orten Rävlanda genom så kallat ortsbaserat utvecklingsarbete. Bland annat har flera möten hållits och ett antal arbeten och samarbeten har satts igång. Syftet med arbetet är att öka invånares delaktighet, tillit och trygghet. Arbetet i Rävlanda är nu beslutat att fortsätta till och med 2025.

Rävlanda skylt

- Att vi får möjlighet att förlänga projektet är jättepositivt - det ger oss bättre möjligheter att skapa långsiktighet i vårt förändrade arbetssätt. Att hitta samverkansformer för att skapa delaktighet tar tid, säger Ulrika Aebeloe som är utvecklingsledare för folkhälsa.

Bakgrund

Det ortsbaserade utvecklingsarbete startade när verksamheterna inom förvaltningen vittnade om stora skillnader mellan orterna inom kommunen. Det handlar bland annat om skillnader gällande trygghet i vardagsmiljöer, ungdomar som inte är lika nöjda med sin fritid som i andra delar av kommunen samt lågt förtroende för politiker och vuxna i allmänhet.

- Från kommunens sida behöver vi bli bättre på att se de olika orternas förutsättningar och behov och möta upp dessa i större utsträckning än vad vi gjort hitintills. Utvecklingsarbetet i Rävlanda är ett sätt att närma oss de frågorna, säger Ulrika Aebeloe

Petter Larsson som är projektledare, har i sitt uppdrag bland annat startat upp en lokal arbetsgrupp som består av rektorer, fritidsledare, föreningsutvecklare, enhetschef på äldreboende, diakon, representanter från Samhällsföreningen och från Rävlanda trädgårdsförening. Sen projektets start har Rävlandabor skickat in förslag och idéer på hur man kan utveckla området.

- Jag upplever att Rävlandaborna tycker att kommunen gör en viktig insats, samverkan har ökat mellan invånarna och förvaltningarna och jag ser fram emot att fortsätta arbetet för ett bättre Rävlanda, säger Petter Larsson.

Arbetet hittills

Under våren har kommunen varit med på flera av samhällsföreningens möten. Vid det ena deltog kommunens stadsarkitekt, trafikingenjör och platsutvecklare. Temat var efterspelet kring branden i Sanatoriet och det fanns möjlighet att ställa frågor. En workshop har också genomförts där deltagarna fick ge förslag på var ett antal parkbänkar ska placeras ut i Rävlanda.

Tryggheten ska öka

Den 19 mars hölls en trygghetsvandring, där tjänstemän från kommunen, poliser, föreningsrepresentanter och andra som bor och verkar i området vandrade genom centrala Rävlanda för att tillsammans komma fram till hur man kan förbättra tryggheten och öka trivseln i centrum. Det har även inletts samtal om att hitta förutsättningar för att starta igång nattvandring. Härryda kommuns ambition är att skapa en tryggare och mer sammanhållen gemenskap och bygga upp detta långsiktigt.

Även på nästa samhällsföreningsmöte den 9 april är temat trygghet. Då kommer en representant från kommunledningen att närvara - Malin Johansson, socialchef. Men även säkerhetssamordnaren, utvecklingsledare folkhälsa och SSPF samordnare. Syftet är att berätta om kommunens prioritering av att öka tryggheten och öka det brottsförebyggande arbetet.

Har du tips eller synpunkter på hur vi kan förbättra Rävlanda?
Lämna en synpunkt Öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om ortsbaserat utvecklingsarbete här Öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt