Till innehållet

Beslut om nytt vattenskyddsområde för Nedsjöarna

Nyhet publicerad: 02 maj 2024

Nu bildas ett nytt vattenskyddsområde för Nedsjöarna i Härryda och Bollebygds kommuner. Nya föreskrifter för skydda vattentäkten börjar gälla den 23 juni. Syftet är att säkerställa bra dricksvatten till Härryda kommun även i framtiden.

Västra Nedsjön i Hindås

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har beslutat att inrätta ett nytt vattenskyddsområde i Nedsjöarna (Västra Nedsjön och Östra Nedsjön) med stöd av 7 kap. 21 § miljöbalken.

Anledningen till förändringen är att ett vattenverk har byggts i Hindås som ska få råvatten från Västra Nedsjön. I samband med det har det vattenskyddsområde som redan finns för området utökats och skyddsföreskrifterna har uppdaterats.

Nya skyddsföreskrifter

Skyddsföreskrifterna för att skydda vattentäkten begränsar vilken typ av verksamhet som får bedrivas inom skyddszonen. Föreskrifterna anger även vad som kräver speciella tillstånd. Det gäller bland annat hantering av hälso- och miljöfarliga produkter som petroleum och bekämpningsmedel. Det blir till exempel förbjudet att köra med båt eller annan farkost med bensin- eller dieseldriven tvåtaktsmotor utan direktinsprutning på sjöarna.

Länsstyrelsen kommer att skicka brev till fastighetsägare i området för att informera om beslutet och om vilka regler som gäller. De nya föreskrifterna träder i kraft den 23 juni 2024.

Anmälan och tillstånd

Övergångsbestämmelser gäller under en period på två år för befintliga verksamheter och anläggningar. Ansökan om tillstånd och anmälan enligt dessa föreskrifter ska göras till nämnden som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsfrågor i Härryda kommun.

Föreskrifter och karta:

Det nya vattenskyddsområdet består av en zon och utbredningen framgår av:

Kontakt

Miljö- och hälsoskydd - för tillsyn och dispensansökan
Ulrika Ljungman, miljöskyddsinspektör

Härryda Vatten och Avfall

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt